Melaminové gastronádoby
Vypadá to jako porcelán, není to porcelán, nerozbije se to a není to těžké jako porcelán. Tak by se daly vyjádřit hlavní výhody melaminu v gastronomii. Melaminové gastronádoby jsou velice pěkné na pohled díky bílé barvě, vysokému lesku a keramickému, nebo porcelánovému vzhledu. Syntetický materiál často využívaný k výrobě nádobí pro náročnější provozy (nemocnice, dětské školky) je pevný, trvanlivý a pěkný na pohled. Melaminové gastronádoby se velice dobře uplatní při prezentaci hotových jídel. Nesnesou ovšem zahřívání.
Jsou určeny na prezentaci a výdej studených a teplých pokrmů při bufetovém výdeji. Jsou teplotně odolné jen do +70°C a neslouží k ohřevu nebo vaření. Mají hladký povrch. Jsou vhodné například do chladící vitríny pro nabídku salátů apod.